PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak začít se skákáním na trampolíně? Přinášíme ty nejlepší tipy pro dospělé začátečníky

30.04.2024
Skákání na trampolíně je čím dál populárnější nejen mezi dětmi, ale i dospělými. Pravidelné skákání na trampolíně může zlepšit vaši rovnováhu, koordinaci, posílit svaly a spálit přebytečné kalorie. Kromě toho má také pozitivní vliv na vaši psychickou pohodu, pomáhá snižovat stres a zlepšuje náladu. Jak ale se skákáním na trampolíně začít?
Ilustrační snímek | Foto: hdmphoto / stock.adobe.com

Nejdříve si vyberte trampolínu


Existují různé typy trampolín, které se liší svou velikostí, konstrukcí a účelem použití.
Venkovní trampolíny jsou ideální pro zahradu a větší prostory, fitness trampolíny jsou vhodné pro indoor cvičení a mini trampolíny jsou skvělou volbou pro domácí trénink nebo menší prostory.

Při výběru zvažte tyto faktory:
- Velikost trampolíny - měla by odpovídat prostoru a výšce stropu v případě použití uvnitř.
- Nosnost trampolíny - měla by odpovídat vaší váze.
- Bezpečnostní prvky - např. ochranná síť u velké venkovní trampolíny, polstrování pružin a neklouzavý povrch.

Základní postoj a technika skákání


Správný postoj a technika skákání jsou základ. Začněte tím, že se postavíte do středu trampolíny s chodidly na šířku ramen. Kolena mějte mírně pokrčená, páteř vzpřímenou a hlavu v prodloužení páteře. Paže držte podél těla nebo mírně pokrčené před tělem pro lepší rovnováhu.

Při odrazu využijte sílu nohou a odrazte se od trampolíny směrem vzhůru. Snažte se o plynulý a kontrolovaný pohyb. Nohy i trup mějte zpevněné. Při doskoku dopadejte na střed trampolíny s mírně pokrčenými koleny. Chodidla by měla dopadnout na trampolínu současně a měla by být na šířku ramen. Ihned po doskoku se odrazte vzhůru.

Pro udržení rovnováhy během skákání je důležitý pevný střed těla a pohled směřovaný vpřed. Zpevněte břišní a zádové svaly a snažte se udržet trup ve vzpřímené poloze. Paže můžete mírně pokrčit před tělem nebo je využít k jemnému vyrovnávání rovnováhy.

Dýchejte pravidelně a snažte se o uvolněný, ale kontrolovaný pohyb.

Cviky pro začátečníky


Jakmile zvládnete základní postoj a techniku skákání, můžete začít s jednoduchými cviky.
- Skoky na místě - Snažte o kontrolovaný odraz a doskok. Postupně zvyšujte výšku skoků, ale vždy dbejte na správnou techniku a měkký dopad.
- Běhání na místě - Střídavě zvedejte kolena směrem k hrudníku. Tento cvik je skvělý pro zahřátí a zlepšení koordinace.
- Twist skoky - Během skoku se otáčíte střídavě vlevo a vpravo. Začněte s menším rozsahem pohybu a postupně jej zvyšujte.
- Skoky s pokrčenými koleny (kangury) - Efektivní pro posílení nohou a středu těla. Při každém skoku přitáhněte kolena směrem k hrudníku a při doskoku je opět natáhněte.

Všechny cviky provádějte v sérii po 10-15 opakováních a mezi sériemi si dopřejte krátkou pauzu. Poslouchejte své tělo a cvičte svým tempem. S postupem času můžete počet opakování a sérií zvyšovat.

Trampolínu pro své cvičení si můžete vybrat tady: https://hop-sport.cz/trampoliny/.

Pokročilejší cviky a triky


Základní cviky jste už zvládli? Teď můžete vyzkoušet pokročilejší cviky a triky.
- Skoky s roztaženýma nohama (štika) jsou výborné pro zlepšení flexibility a koordinace. Při skoku roztáhněte nohy do stran a při doskoku je opět spojte.
- Skoky s pokrčením kolen k hrudníku (kufr) jsou náročnější variantou kangurů. Při skoku přitáhněte kolena co nejvíce k hrudníku a obejměte je rukama.
- Sed-leh na trampolíně vám pomůže zlepšit rovnováhu a kontrolu těla. Během skákání se snažte dosednout na trampolínu a opět se odrazit do stoje. U lehu začněte v sedu, položte se na záda a opět se vraťte do sedu a do stoje.
- Otočky o 180° a 360° patří mezi pokročilé triky, které vyžadují dobrou rovnováhu a prostorovou orientaci. Začněte s menšími otočkami a postupně zvyšujte rozsah pohybu. Vždy se ujistěte, že máte dostatek prostoru pro bezpečné provedení triku.

Při nácviku pokročilejších cviků a triků dbejte na správnou techniku a postupujte pozvolna. Nesnažte se o prvky, na které se necítíte připraveni, a v případě potřeby vyhledejte radu zkušeného trenéra.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Vybíráme tyčový mixér

Nevíte si rady s výběrem tyčového mixéru? Poradíme vám podle čeho ...

Jak senzory fotoaparátu vašeho telefonu zlepšují vaše fotografické zážitky

V době chytrých telefonů se fotoaparát stal nezbytným nástrojem pro zachycení životních okamžiků. Nicméně, to, co odlišuje pozoruhodný snímek od banál ...

Kvalitní bavlněné látky: Poznejte výhody a nástrahy šití z tohoto materiálu

Bavlna patří mezi velmi oblíbené materiály. Dobře se s ní pracuje, je přitom pohodlná a odolná. Hodí se pro šití rozmanitého oblečení, ale i bytových ...

Společnost CANMET pomáhá firmám s robotizací a automatizací výroby

Současná doba vyžaduje rychlou automatizaci všech výrobních procesů v technologických firmách. Díky vhodně zvolenému zařízení ušetříte hodiny času den ...

Jak hrubou kávu si namlít pro určitý typ nápoje?

Káva je nejpopulárnější povzbuzující nápoj na celém světě. Málokdo však tuší, že s sebou zároveň přináší řadu zdravotních benefitů - pomáhá předcházet ...





Neděle 19.5.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes