PlzeňDnes.cz
PlzeňDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

24.04.2024
PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST EVROPSKÉHO BYZNYSU - DNEŠEK A ZÍTŘEK. Akce byla pořádána v úzké spolupráci Plzeňského kraje s Českou podnikatelskou reprezentací při EU - CEBRE. Obdobná fóra se budou konat i v dalších krajích České republiky.
Foto: plzensky-kraj.cz
"Jsem velmi rád, že tato ROAD SHOW po České republice začíná v Plzni a v našem kraji. K debatě s odbornou veřejností na krajské a celorepublikové úrovni jsme pozvali zejména zástupce soukromého sektoru, veřejných institucí spojených s trhem, ekonomikou a pracovními silami a firem působících v Plzeňském kraji s cílem zaměřit probíranou problematiku na prosazování zájmů českých podnikatelských subjektů nejen v legislativním procesu EU, ale také jejich aktivní zapojení pro zajištění vyšší prosperity České republiky. Snahou je zvýšit účast českých podniků na fondech EU i v rámci exportní strategie," zdůraznil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Připomněl, že Českou republiku zastupuje v Bruselu jako jeden z 361 členů Výboru regionů EU a problematiku spojenou s trhem a evropskou legislativou má možnost sledovat takříkajíc z první řady.

"Chceme účastníkům fóra přiblížit evropskou agendu, aby věděli, že ta komunikace není jednostranná. Není jen ze strany EU vůči nám, ale je to i obráceně, a že máme možnost a příležitost tuto agendu ovlivňovat," uvedl ředitel CEBRE Pavel Zelenka a zároveň poděkoval Rudolfu Špotákovi za podporu a možnost uspořádání tohoto typu akce v Plzeňském kraji.

Kromě dvacítky zástupců významných firem regionu se tak fóra zúčastnili zástupci CEBRE, Centra pro regionální rozvoj České republiky - Enterprise Europe Network, Svazu průmyslu a dopravy v ČR, Hospodářské komory ČR, Krajské hospodářské komory v Plzni, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, RRA PK, zástupci samosprávy, vědy, výzkumu a vzdělávání, zákonodárného sboru a středních škol.

"Je opravdu důležité, abychom se naučili, jaké jsou výhody, které nám účast v EU nabízí. Na tom jsme se shodli s řediteli středních škol," dále zmínil ředitel CEBRE P. Zelenka a pokračoval: "Od firem pak potřebujeme vědět, kde vidí problém. A potřebujeme to slyšet konkrétně, ne jen slovo byrokracie. Chceme slyšet, co je zatěžuje a zda máme nějakou možnost tyto záležitosti společně ovlivnit." Upozornil rovněž účastníky fóra na možnost využívání tzv. komunitárních fondů, tj. fondů přímo řízených Evropskou unií. Důraz zaměřil dále na motivaci malých a středních podniků k účasti na veřejných konzultacích, které jsou nástrojem veřejné diskuse k začínající legislativě, kterou tím lze ovlivňovat.

V rámci třech panelových bloků účastníci fóra debatovali o aktuálních potřebách a zájmech zástupců podnikatelské a vědecké sféry, jako jsou energetická bezpečnost a stabilita, konkurenceschopnost, profesní dovednosti a o trhu práce včetně ekonomické migrace. Hovořilo se však také o evropské legislativě a financování projektů EU a o podpoře exportu. Účastníci fóra byli seznámeni rovněž s exportní strategií České republiky 2023-2033.

"Všem nám jde o ekonomický růst, konkurenceschopnost a o bezpečnost. Jsem přesvědčen tom, že ekonomický růst je jedním z prvků zajištění bezpečnosti EU. Proto musíme podporovat firmy, pomáhat jim a udělat vše pro to, aby uspěly," doplnil ředitel CEBRE Pavel Zelenka.
"Pevně věřím, že tato akce byla pro účastníky dobrou příležitostí, aby se seznámili s aktuálními informacemi v oblasti podnikání a navázali potřebné kontakty s klíčovými představiteli zúčastněných stran," řekl závěrem hejtman Rudolf Špoták.

CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU byla vytvořena Hospodářskou komorou ČR, Svazem průmyslu a dopravy ČR a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, aby prezentovala a obhajovala české podnikatelské zájmy před evropskými institucemi a u evropských podnikatelských federací přímo v Bruselu. K naplnění svého cíle CEBRE získalo podporu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, a to prostřednictvím agentury CzechTrade. V Bruselu působí ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Belgii. Od roku 2015 CEBRE poskytuje asistenci pro české exportéry při vstupu na belgický trh v rámci služeb CzechTrade.

Zdroj: Plzeňský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Ministr kultury Martin Baxa navštívil podhůří Šumavy

Ministr kultury Martin Baxa navštívil v doprovodu ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové a náměstka Vlastislava Ourody zámek v Týnc ...

AOPK: Na sršně asijské číhají podél dálnice D5 návnady v pastích

Sršeň asijská je invazní druh hmyzu, který se specializuje na lov včel a může se velice rychle šířit. Představuje značné riziko nejen pro chovy včel, ...

Správa železnic: Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpo ...

Vojenští zdravotníci naučili děti z Plzeňska Heimlichův manévr, dělostřelci představili techniku

Projekt Den s armádou - Naše stopy v NATO zavítal společně s vojáky z 13. dělostřeleckého pluku z Jinců do škol v Plzeňském kraji. Vojáci představili ...





Neděle 5.5.2024
Plzeňský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes